استاد قلیچ خانی (+) پژوهشگر نامدار خوشنویسی به یک نکته عجیب و غریب اشاره کردن و اون هم اینکه دو مجسمه ای که از خوشنویسان بزرگ ساخته شده و در میادین اصلی قرار گرفتهاند یک اشکال اساسی دارند. که ما در جستجویی که انجام دادیم متوجه شدیم تعداد این مجسمه ها سه مورد است و خبر دیگه بدتر هم شد…
این اتفاق نا آگاهانه بر اثر فرم فیگور زیبایی هست که استادِ مجسمهساز برای این خوشنویسان در نظر گرفتهاند ولی متاسفانه منجر به خطا شده است.
البته با احترام به اساتید مجسمه ساز عزیز که این تندیس ها ارزشمند رو زحمت کشیدن و ساختند و تشکر از زحمات این بزرگواران؛
- استاد هادی ضیاءالدینی – مجسمه ساز – مجسمه میرعماد – میدان میرعماد قزوین
اما گویا در حقیقت رسم بر این بوده که خوشنویس راستدست، زیرمشقی خود را روی زانوی راست میگذاشتن و خوشنویسان چپدست زیردستی خود را روی پای موافق که همان پای چپ هست، قرار میدادند.
بنابر سنت خوشنویسی، کاتبی که راست دست بوده، زیرمشقی را بر زانوی راست گذاشته و کتابت میکرد.
» حالا به بررسی مجسمه خوشنویسان میپردازیم. این دو مجسمه عبارتند از:
- مجسمۀ میرعماد در شهر قزوین است
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/میدان-میرعماد-قزوین-عکس-امین-حسنی-3-768x1024.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/میدان-میرعماد-قزوین-عکس-امین-حسنی-2-768x1024.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/میدان-میرعماد-قزوین-استاد-هادی-ضیاءالدینی-مجسمه-ساز-1024x682.jpg)
دربارۀ مجسمه میرعماد: این اثر هنری توسط “هادی ضیاء الدینی” استاد مجسمه ساز کشور خلق شده است. “فاطمه آسیابانها” افزود: ارتفاعاین تندیس به همراه پایه های آن به هشت متر می رسد و برای ساخت آن تنها20 میلیون ریال هزینه شده است. وی در پایان اظهار کرد: با موافقت شورای اسلامی شهر قزوین، میدان محل نصب تندیس که پیشتر به درب کوشک موسوم بود، به “میدان میرعماد” تغییر نام یافت. ساخت این مجسمه 4 سال طول کشیده است. این مجسمه که ارتفاع آن 5 متر و جنس آن از بتن است.
- مجسمۀ احمد نیریزی در نیریز:
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نمایی-از-میدان-مرکزی-نی-ریز-به-گویش-نی-ریزی-سر-فلکه-میدان-۱۵-خرداد-نیریز-1.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نمایی-از-میدان-مرکزی-نی-ریز-به-گویش-نی-ریزی-سر-فلکه-میدان-۱۵-خرداد-نیریز-2.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نمایی-از-میدان-مرکزی-نی-ریز-به-گویش-نی-ریزی-سر-فلکه-میدان-۱۵-خرداد-نیریز-4.jpg)
بعد از جستجو در اینترنت به مجسمه دیگری از میرزا احمد نیریزی رسیدیم که گویا در موزه نیریزی کنار آرامگاه نیریزی که توسط استاد هوشنگ سیحون ساخته شده، مجسمه دیگری یافتیم که به نظرم پس از انتقادهای زیاد برداشته شده که گفته بودن این مجسمه در شأن احمد نیریزی نیست… اما عجیبه که اون هم متاسفانه زیردستی روی پای مخالفش بود و جالبه در ویدیویی که بعنوان فرزند ایران ساخت از اون تندیس یا سردیس استفاده کردن برای معرفی احمد نیریزی(+نیریزی):
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نیریزی-مجسمه-روی-پای-مخالف-نوشته-اشتباهی-است.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نیریزی-مجسمه-روی-پای-مخالف-نوشته-اشتباهی-است-1.jpg)
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/نیریزی-مجسمه-روی-پای-مخالف-نوشته-اشتباهی-است-2.jpg)
- توجه شما رو به تصویری از مینیاتورهای کشیده شده جلب میکنم که استاد قلیچ خانی در کانال خود بارگذاری کردهاند:
![](https://novintahrir.com/wp-content/uploads/2025/01/مینیاتور-کاتب-راست-دست-از-کانال-استاد-قلیچ-خانی-612x1024.jpg)