دستخط امیرکبیر یا جعل نامه های قدیمی؟!
دستخط امیرکبیر یا جعل دستخط و نامه قدیمی؟!
اول این دستنوشته را با هم بخوانیم:
بارپروردگارا
الها …… ملکا …… قادرا
خداوندا …… امیر توئی …… کبیر توئی
تقی …… همان شاگرد آشپز است
معبودا …… رو بسوی تو دارم …… هدایتی فرما
تا گره از کار مردم بگشایم تا مقبول الهی گردد
بحق محمد و آل محمد(ص) …… یا ارحمالراحمین
ادرکنی العفو العبد تقی
شب 19 رمضان
1266 هجری
کمی تحلیل جعلی بودن نامه به دستخط امیرکبیر
- جاعل در مورد تاریخ زدن زیر نامه کلمه «هجری» قید کرده که اون موقع اصلاً تاریخ شمسی وجود نداشته.
- نوع امضاهای اون موقع این طور بوده: «حرر فی ….. شهر شوال المکرم سنه 1266» و …
- اونموقع تو پرانتز (ص) نمیذاشتن. اصلاً پرانتز و علائم نگارشی یه چیز غربی بوده که کم کم وارد خط ما شده.
- تاریخ را به ماه «رمضان» نوشته که مردم ایران را که مردمی دیندار هستند با اعتقاداتشان آنها را به حس و حالی بیندازد که بدون تحقیق نامه را بپذیرند.
- نوع تحریرهای اون موقع بیشتر شکسته نستعلیق بوده نه نستعلیق
دستخط دیگری خیلی شبیه یک دستنوشته کپی شده ابتدا بین ایرانیان خارج از کشور مقیم آمریکا- پخش شده بود و سپس در اینترنت و شبکههای اجتماعی، چنین نوشته:
قربانت شوم
الساعه که در ایوان منزل با همشیره همایونی به شکستن لبه نان مشغولم خبر رسید که شاهزاده موثقالدوله حاکم قم را که به جرم رشاء و ارتشاء معزول کرده بودم به توصیه عمه خود ابقاء فرموده و سخن هزل بر زبان راندهاید. فرستادم او را تحتالحفظ به تهران بیاورند تا اعلیحضرت بدانند که اداره امور مملکت با توصیه عمه و خاله نمیشود.
زیاده جسارت است. تقی
کمی تحلیل جعلی بودن نامه به دستخط امیرکبیر
- اول نامه گفته «قربانت شوم» درحالیکه ما میدونیم هر طبقه از عوام و خواص و بالادست و پایین دست و … در مکاتباتشون از واژه و عبارات خاصی استفاده می کنند و هیچ وقت امیرکبیر چنین نمیگه. در نمونه های دیده شده گفته: «قربان خاک پای همایون مبارکت شوم»
- اونجا که گفته: «سخن هزل» ما از لحن امیرکبیر اونم خطاب به ناصرالدین شاه، هیچ وقت چنین لحنی ندیدیم حتی در نهایت قدرتی که داشته.
- کسی به نام «موثق الدوله» یا «مؤیق الدوله» نداشتیم که حاکم قم باشه. در زمان احمدشاه بوده این شخص.
- گذاشتن «نقطه و علائم نگارشی» اصلاً باب نبوده و در دیگر نامهها مشاهده نمیشه.
- کلمه «تهران» در آنزمان به شکل «طهران» نوشته میشده و کسی اینطور نمینوشته تهران.
- این نامه در منابع معتبری مشاهده نشده و در هیچیک از کتابهای معتبری که در مورد امیرکبیر است (مانند امیرکبیر و ایران فریدون آدمیت، امیرکبیر عباس اقبال آشتیانی و قبله عالم عباس امانت) یا اسناد وی را جمعآوری کردهاست (دو کتاب علی آلداوود، نامههای امیرکبیر (۱۳۷۱) چاپ نشر تاریخ ایران و اسناد و نامههای امیرکبیر (۱۳۷۹) چاپ سازمان اسناد ملی) ثبت یا اشاره نشدهاست.
- این دستنوشته با قلمی شبیه خودنویس نوشته شده و کاتب اصلاً خودنویس گرفتن نمیدانسته. چون نوک خودنویس را از ضخامت موازی خط زمینه کرده و ضخامت و ظرافتهای قلمی و کسی که با قلم نی ایرانی خط یاد گرفته باشد را ندارد، یعنی جاعل حتی خودنویس دست گرفتن را دقت نکرده که شبیه خطهای ایرانی و خط نامههای قدیمی بنویسد. مثلاً در نوشتن دایرهها میبینید که ضخامت بجای کف در دوطرف دایره افتاده و در بسیاری از کلمات دیگر مانند کشیده و الف و… .
- در نامه های قدیمی می بینیم که «ن» ها نقطه ندارند و یا به داخل آن چسبیده شده اند مانند حالت تندنویسی حرف «ن» ولی اینجا نقطه جداگانه دارد.
- او از همسرش در مراسلات «ملک زاده خانم» یا «خانم» نام میبرد و «همشیره همایونی» نمیگفتن.
سوال اساسی اینجاست: چرا اینگونه نامهها جعل میشوند و تا بدانجا پیش میروند که نماینده مجلس، آن را سندی حقیقی پنداشته و برای زدودن حاکمیت آقازادهها و فک و فامیلبازی در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، حجت میآورد؟ نامه جعلی دوم را عیناً بر روی سنگ، نقر کردهاند و بر درگاه باغ فین کاشان آویختهاند، تا بلکه هشدار امیر، باعث شود دست از مقام و موقعیت آقازادگی برداشته و اخلاف و اسلاف خود را بر مصادر امور ننشانده و نامه اول به ما میگوید: امیر خوشخط بوده (در حالی این خط کوچکترین شباهتی به خط امیر ندارد) و مکنونات قلبیاش را قلمی میکرده تا آیندگان بدانند او مسلمان بود و در شب قدر و احیا و ضربت خوردن امیرمؤمنان(ع) به یاد مردم بوده و به زبان دیگر به سیاستورزان روزگار ما بگوید: همانند امیر باشید....
حالا ببینیم نمونه از از دستخط واقعی امیرکبیر را
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی جذاب بود ?
ممنون که همیشه کنار ما هستین احسان عزیز ??
خیلی ممنون از تحلیلتون و وقتی که گذاشتید
سلامت باشین آقا محمد عزیز… ممنون از شما که وقت گذاشتین و مطالعه کردین. حضورتون برامون ارزشمنده.
ممنون که آگاهی رو نشر میدید.
تحلیل کامل و دقیقی بود.
سلامت باشین آقای شیخالاسلام زاده گرامی… ممنون از حضور گرم شما و ممنون که وقت میذارین و مطالعه میکنین. ??
چه جالب بود فک میکردم خط امیرکبیره چون یه جاهایی استفاده شده ازشون
سلام… بله درود بر شما بله استفاده هم شده متاسفانه ولی جعلی هست! کسی انگار اصلا فکر نمیکنه. چون همه شنیدن خوش خط هم بوده دیگه هر خطی بیاد و بگن برای ایشون بوده باور می کنند.